Besöksmål: Ormkvinna
Färgglad och ståtlig kvinna mellan husen
Ormkvinnan är en tre meter hög skulptur. Hon är en ståtlig uppenbarelse bland husen i bostadsområdet Bergahöjden. Den som känner till Ulrica Hydman Valliens stil kan inte ta miste. Måleri, färg, form och motiv är karakteristiskt för hennes sätt att uttrycka sig. Skulpturen har en vit botten med målade former och figurer. Ormkvinnan är klädd i en klänning som smiter åt runt hennes kurviga kropp. Ansiktet är målat med svarta ögon och röd mun. Blicken är vänlig och hon har ett leende på läpparna.
©Ulrica Hydman Vallien/Bildupphovsrätt i Sverige 2013 Foto: Jenny Bergensten
På huvudet har hon en svart/orange orm. Dess huvud och svans blir till två öron på kvinnans huvud. Två gula ormar slingrar sig över hennes armar. Deras leende huvuden sticker upp från hennes axlar som ett par axelvaddar. Händerna är korsade över magen och naglarna är röda. Över bröstet är ett ansikte målat med tjocka svarta konturer. På nedre delen av kroppen och kjolen slingrar sig röda tulpaner med blå stjälkar, kvinnoansikten visar sig i profil och en gul orm visar sina tänder. Motiven har de svarta tydliga konturerna som är så typiska för konstnären.
Men varför finns det en skulptur av en av våra mest kända glaskonstnärer i Åkersberga? Jo, det har sin förklaring. Precis på den här platsen låg en gång konstnärens barndomshem. När nya hus skulle byggas beställde byggföretaget skulpturen.
Ormkvinna är en titel som kan anspela på olika saker. Dels en kvinna som är vig som en orm och kan utföra de mest häpnadsväckande rörelser, dels en kvinna med koppling både till antiken. Det är den historiska kopplingen som här är mest aktuell att reflektera över.
I den grekiska mytologin var Medusa en gorgon, en kvinnoliknande varelse med hår av ormar. Med sin blick kunde hon förstena fienden. Hjälten Perseus överlistade henne genom att med bortvänt ansikte hugga av hennes huvud. Medusa har avbildats som en skräckinjagande figur på grekiska tempel och antika amforor.
Figurerna på en amfora från 650 f. Kr har stora likheter med ormkvinnan i Österåker. Även här bildar ormarna huvud och axlar. Den största skillnaden är ögonen. På den antika vasen är de stora och runda. Det är tydligt att ögonen var gorgonens vapen med vilka de kunde förstena fienden. Ormkvinnan i Österåker har istället en vänlig blick och ett leende på läpparna.
Konstnär: Hydman Vallien, Ulrica
Tillkomstår: 2006
Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station