Besöksmål: Trashstones 601 och 602
Konstnär: Wilhelm Mundt
Tillkomstår: 2015
Material: Plast, lera och skräp
Plats: Torget i Kungsängen
Närmaste adress: Furuhällsvägen 10
Två silverglänsande skulpturer har tagit plats utanför kulturhuset i Kungsängen. Formerna är bubbliga och bryter av mot den fyrkantiga bebyggelsen.
Skulpturerna är gjorda av den tyska konstnären Wilhelm Mundt. De är en del av en serie som han påbörjade 1989. Planen är att göra tusen stycken där ingen skulptur är den andra lik. Här har han alltså hunnit fram till 601 och 602. Trashstones kan vara färgade. De kan vara röda, gula eller gröna. Några av dem har olika färger. Oftast handlar det om flera skulpturer i samspel, som här i Kungsängen med en liten och en stor.
Wilhelm Mundt/Bildupphovsrätt 2019 Foto Anna Sjunnesson
Inuti döljer sig något annat. Bara konstnären vet vad. Det handlar om överblivet material, det kan vara en kasserad skulptur, en träbit eller delar av en gammal TV. Därav namnet som om vi översätter det blir “skräpstenar”. Runt innanmätet lägger han ett lager av lera, ovanpå det fogas flera lager av glasfiberarmerad plast. När detta torkat poleras ytan så att den får lyster och karaktär. Genom numreringen av varje skulptur håller konstnären reda på vad som döljer sig inuti. De har liknats vid gamla fossiler som är inkapslade i stenar. Man kan se det som att de döljer en rest av något gammalt, något som funnits i en annan tid.
Vid invigningen av verket den 23 maj 2015, som högtidligt gick av stapeln med trumpetfanfarer, berättade konstnären om hur vi ofta fokuserar på det färdiga, det som transporteras ut genom framdörren. Genom sina skulpturers innanmäte tar han vara på det som annars brukar försvinna genom bakdörren. Det handlar om ett slags ansvar. Ytan är av glänsande aluminium. Wilhelm Mundt liknar skulpturerna vid de vackra men livsfarliga små kvicksilverkulor som kan sprida sig när en febertermometer går sönder. Ytan är så blank att omgivningen speglas i den, på så sätt mångfaldigas bilden av Kungsängen.
Även du kan spegla dig i den, men precis som i en skrattspegel antar du olika former. Tjock, smal, långsträckt, ihoptryckt. Vad finns egentligen där inne och vilka är vi som ser på konstverket?
Konstnär:
Mundt, Wilhelm