Besöksmål: Vårbyskatten

Kommun: Huddinge

Konstnär: Mari Pårup
Tillkomstår: 2008
Plats: Vårby gårdsskola

En vårdag den 16 april 1871 vandrade en pojke hemåt med en bunt björkris. Pojken hette Otto Ludvig Jonsson och var 14 år gammal. Han var på väg till sin gård och gick genom skogen. Plötsligt såg han att det glimmade till i jorden. Han böjde sig ner för att se vad det var. Bredvid en sten låg en stor silverring! Den såg gammal ut. Han började gräva med sina händer och hittade en stor ring till, 42 kulor, ett stort smycke, mynt, pärlor, halsband, broscher. Pojken hade hittat den då största vikingaskatten i Södermanland. Den kallas för Vårbyskatten. Platsen var Vårby skog i Huddinge intill Mälaren.  


©Mari Pårup/Bildupphovsrätt i Sverige 2019. Fotograf: Peter Bergman

Skatten bestod av nordiska föremål och föremål från andra delar av världen. Djurmotiven på hängena var nordiska. Flera av mynten var arabiska. Sammanlagt vägde skatten 1,5 kg. Idag finns den på Historiska museet. Pojken gjorde som man skulle och lämnade in skatten. För det fick han 250 kr i belöning. Lönen för ett dagsarbete  var vid den här tiden 1 kr och 50 öre. Om du mot förmodan skulle upptäcka något gammalt när du är ute och går är det precis så du ska göra.  Låt föremålen vara kvar på platsen och kontakta sedan Historiska museet eller Länsstyrelsen.

Konstnären Mari  Pårup har gjort över 100 halvklot eller pärlor som fästs på den gula tegelväggen på Vårby gårdsskola. Tillsammans bildar de ett långt halsband som hänger och dinglar och löper i olika längder. De är gjorda av stengodslera som bränts 1280 grader och varierar i alla storlekar. De största “pärlorna” är 50 cm breda och de minsta 15 cm. De har olika färg och uttryck. Ingen pärla är den andra helt lik. Ändå är halsbandet och pärlorna gjorda i en ganska sammanhållen färgskala. Grönt, blått, guld.  

Någonting har hänt. Halsbandet har gått sönder. Men de försvinner inte utan trillar ner i en skål. Konstverket kan ses som en uppmaning att tillvarata alla skatter- skatter som kan vara både människor och kunskaper, liksom upphittade silverskatter.  

Fältet där pojken en gång i tiden hittade skatten ligger bara 50 meter från konstverket och är utmärkt med en skylt.  

Konstnär: Mari Pårup
Tillkomstår: 2008

close-icon