Besöksmål: Blå tåg

Kommun: Södertälje

Konstnär: Gustav Kraitz
Tillkomstår: 1968

Mitt på gatan står Blå tåg och där har det stått sedan 1968. Lekskulpturen är gjord av Gustav Kraitz. Efter att han gått ut Konstakademin i Budapest flydde han till Sverige 1956, under de då pågående oroligheterna i hemlandet.


©Gustav Kraitz/Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan

Han begav sig till Höganäs för att se om man kunde använda keramiken som konstform. I fabriken som tillverkade avloppsrör började han experimentera med stora rör som han sammanfogade. Dessa skulpturer ställde han sedan ut i sin trädgård. En dag kom stadsträdgårdsmästaren i Södertälje, Ingvar Tiveskog, förbi och blev intresserad av det han såg. Han undrade om Gustav kanske kunde göra ett offentligt verk i Södertälje. Och jo, det kunde han visst. Formen avgjorde vad det skulle bli. Eftersom det liknade ett tåg så fick det bli ett tåg. Hjulen och underredet hittade han på SJ:s skrotningslager. De autentiska hjulen bidrar till känslan av ett verkligt tåg. Man kan riktigt föreställa sig hur det tuffar fram.

En tanke med konstverket var att föräldrar som handlade i det nyöppnade varuhuset Kringlan skulle kunna lämna barnen att leka i skulpturen medan de gjorde sina inköp. Konstverket Blå tåg står sig än i dag. Både när det gäller hållbarhet och uttryck. Barnen leker, kryper i och klättrar på tåget. Några kikar ut genom fönstren.

Blir du leksugen? Det är bara att hoppa på tåget.

Konstnär:
Gustav Kraitz

close-icon