Besöksmål: Blickfång

Kommun: Haninge

Konstnär: Linda Persson
Tillkomstår: 2020
Plats: Handen Pendeltågsstation, södra delen

Konstverket består av två delar. Ett som öga som ändrar färg och ett vitt ulligt moln. Båda lyser när det är mörkt ute. De båda delarna är belägna på varsin sida om en gångväg. Fastsatta på pålar hamnar de tre meter upp i luften. Konstverket blev klart 2020 då det också invigdes. 

Ett öga som lyser i mörkret. En ljusskulptur©Linda Persson/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Sara Appelgren

Bakgrunden var att platsen upplevdes som otrygg och behövde ljus. 2018 utlyste Haninge kommun en tävling som konstnären Linda Persson deltog i och vann. Kommunen önskade samarbeten med lokala grupper för att förankra konstverket. Hon tog då bland annat kontakt med en teatergrupp som hon förde diskussioner med. Ögat växte fram ur dessa samtal, men det var också ett motiv som Linda tidigare funderat över. Blicken som ser. Det var viktigt att ögat hade en snäll blick snarare än att den som möttes av den skulle känna sig övervakad. Ungdomarna berättade också att det kändes otryggt att gå ner till Rudan. Någon hade blivit överfallen. Även om detta låg långt tillbaka i tiden skapade det otrygghet och osäkerhet. 

Konstnären Linda Persson är själv uppvuxen i Haninge och hade egna erfarenheter av platsen som på sätt och vis stämde överens med ungdomarnas upplevelser.
”Här brukade vi gå förbi när vi skulle till och från Rudan för att bada. På den här sidan av spåret var de då ett sommarstugeområde. Om kvällarna låg skogen kompakt och mörk runtomkring. Vi skyndade oss förbi och sprang över tågspåren. Då fanns det ingen gång över spåren”, berättar hon.

Nu vakar ögat över människor som går förbi. Det långa ögonfransarna bidrar till att ge ett vänligt uttryck. Det är ett öga som ser utan att bedöma. Om du stannar upp så upptäcker du att det ändrar färg i mörker: från rött till rosa, gult, grön.

En ljusskulptur som lyser i mörkret©Linda Persson/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Sara Appelgren

Irrblosset lyser med ett vitt sken i mörkret. Men vad är ett irrbloss egentligen?
“Det förekommer i gammal folktro och fanns i sumpmarken och var både vägvisare och förvillare. Ett riktmärke som kunde avläsa om folk hade ont eller gott i sinnet”, berättar konstnären som gjort noggrann research innan hon satte igång med uppdraget. Man har senare förklarat fenomenet med geologiska reaktioner i marken som kan göra att det bildas ett sken. Tanken på att skapa ett irrbloss kom eftersom det fanns just skog och våtmarker i närheten.
 

”Men även om idén kom från folktrons irrbloss har konstverket också likheter med en diamant eller en lysande sten. Och dessa hittar man ju i naturen som i berg och sten”, säger Linda.  

Så ett moln, ett irrbloss eller en diamant. Vad tycker du att det liknar? 

Konstnär:
Linda Persson

Närmaste SL-hållplats: Handen

close-icon