Besöksmål: Sörjande man
Konstnär: Wieland Förster
Tillkomstår: 1982
Nuvarande placering: 1988
I hopkurad och inkapslad i sorg sitter Sörjande man i den lilla parken i Södertälje. Skulpturen är av brons och gjord i ett enda stycke. Mannen har uppdragna knän och gömmer huvudet mellan benen. Axlarna är uppskjutna såsom de kan vara på rädda och ledsna människor. Han är naken och musklerna är i anspänning.
©Wieland Förster/Bildupphovsrätt 2021 Foto: Rebecka Walan
Det finns en viss likhet med den kända skulpturen Tänkaren av August Rodin som också föreställer en naken man innesluten i sina egna tankar. Men här i Södertälje är det tydligt genom både titel och uttryck att det handlar om sorg och inte bara grubblerier som Rodins skulptur är upptagen med. Vad personen här går igenom kan vi bara fantisera om. Men av mannens ställning att döma är det en tragedi av stora mått han drabbats av.
Konstnären hade erfarenhet av krig då han som 14-åring var med om de allierades bombningar av Dresden. Enligt boken Skulptur i Södertälje var skulpturens motiv påverkat av denna händelse.
Bakgrunden till skulpturen är att dåvarande konsthallschefen Per Drougge 1976 – 1977 besökte Östberlin och i Barlachparken fick syn på en stor skulptur av en man av Wieland Förster. Konstnären ställde sedan ut i Södertälje konsthall. Ett exemplar av Sörjande man göts och placerades i Invandrarbyråns reception. Där väckte den starka känslor hos både besökare och personal. 1988 fick skulpturen sin nuvarande placering.
Konstnär: Wieland Förster