Villans kök och bad 1960-1970-tal
Kök
Med avseende på teknisk och sanitär standard skiljde sig 1960-talets villa från den föregående periodens egnahem. Köket fick en mer omfattande teknisk utrustning. Under denna period började också den strikta uppdelningen mellan kök och matrum frångås och barköken blev populära. Färgade vitvaror var på modet, likaså färgade plastmattor på golvet och färgat kakel över diskbänken.
Under 1970-talet bröts den funktionalistiska kökstraditionen helt. Köket skulle i stället åter fungera som ett allaktivitetsrum för hela familjen. De släta köksskåpen ersattes av luckor med profilerade lister. Allmogestilen skulle symbolisera en äldre tradition. Väggarna målades eller tapetserades med plastbelagda tapeter som kunde tvättas av. Modernt blev lackad furu som användes till skåpluckor, tak och möbler. Spånskivorna som redan introducerats under 1930-talet blev på 1970-talet det vanligaste materialet i köksinredningar.
Bad
Från 1960-talet placerades tvättmaskinen i nära anslutning till köket för att underlätta hemarbetet. De första automatiska villatvättmaskinerna introducerades i Sverige på 1960-talet. I 1960-talets källarlösa enfamiljshus började tvätt- och klädvårdsrummet ofta förläggas i anslutning till en groventré. Badrummet kompletterades vid denna tid med en separat toalett.
Intresset för badrummens utformning ökade ännu mer under 1970-talet. Ett flertal tillverkare arbetade medvetet med att göra utformningen av badrumsutrustningen modeberoende. Hygienutrymmet försågs gärna med färgat badrumsporslin, låga badkar och två handfat, vilket följde med även kommande decennium. Duschdraperiet ersattes av duschkabin med råglasväggar, och väggarna kläddes med mönstrat eller färgat kakel eller klinker.
Badrumsinteriör från slutet av 1960-talet Foto: Pehr Hasselrot