Tapeter 1500-tal, renässans

Under medeltiden och på 1500-talet, var det vanligt att väggarna smyckades med textila bonader. Textilierna var dock inte bara dekoration utan de hade också en isolerande effekt. Mot slutet av 1500-talet blev det vanligt med fasta väggmålningar som imiterade de tidigare använda tygdraperierna, men även paneler.  

Bruket att pryda tak och väggar med vackert dekorerat papper är nästan lika gammalt som konsten att trycka böcker, det vill säga från slutet av 1400-talet. Många av de första tapeterna imiterar träådring och intarsia för att på det sättet få enkla bjälktak att se ut som påkostade kassettak, medan andra efterliknar mönstrade tyger som sammet och damast.  

Den äldsta kända bevarade papperstapeten i Sverige påträffades i det så kallade Rosenvingska huset i Malmö på 1950-talet och har kunnat dateras till 1564. Tapeten är tryckt med så kallade träklichéer, mönstersnidade träblock för tryck, och bildar ett mönster av bandslingor och blommor. En vattenstämpel i tapetpappret visar på fransk tillverkning. Tapeten finns idag i nytryck. 

close-icon