Tapeter 1600-tal, barock
På 1600-talet, under stormaktstiden, var det främst adeln och borgerskapet som hade råd att dekorera sina statusbyggnader. Mycket av interiören målades, men det var även vanligt att väggar, bord, andra möbler och ibland även golv(!) täcktes med tapeter. Det var då fråga om bemålad textil väv, men ibland även gyllenläder. Tekniken har funnits sedan 1600-talet och användes i första hand till möbler. Gyllenläder är förstås väldigt exklusivt och den finns främst på slott.
Det gyllenläder som finns i Sverige är huvudsakligen tapeter av rektangulära stycken, så kallade mönsterrapporter, om cirka 55 x 75 centimeter, vilka sytts samman till hela väggfält med linnetråd. Själva tillverkningen av gyllenläder görs med bladsilver som sedan behandlas med pigmenterad oljefernissa. Mönstren följde barockens mode och utgjordes av blommor, frukter, mytologiska figurer och naturscener. Silverlädertapeter är väggbeklädnader av samma slag som gyllenläder, men med silverytorna isolerade mot korrosion med ofärgad fernissa i stället för gulpigmenterad fernissa. Gulpigmenterad fernissa gör tapeterna gyllene.
Under 1600-talet kom de första svenska tapettillverkarna. De gjorde främst så kallade stofttapeter som sattes upp i herrgårdsmiljöer runt om i Sverige. Tillverkningstekniken som användes var stoftteknik på väv, vilket innebar att man skar ut mönstret i ett träblock/kliché som sedan doppades i linolja. Blocket trycktes därefter mot en linneväv som sedan beströddes med tygludd. Detta gav en velourliknande tapet.