Karin Svanström
KvinnokraftUnder SF:s glansperiod på 1930-talet var det en kvinna som var konstnärlig produktionsledare. Karin bestämde vilka ämnen som skulle vara tongivande och vilka skådespelare som fick komma fram i rampljuset.
Det var Karin Svanström som såg Ingrid Bergmans talang och fick henne att lämna teatern för filmens värld. Karin hade en viktig roll i svensk filmhistoria, och ändå har hon mer eller mindre fallit i glömska. Varför?

Karin är 17 år när hon kommer in på Dramatens elevskola 1890. Efter det arbetar hon som skådespelerska på Dramaten. Efter tiden på Dramaten är hon med i olika turnerande resesällskap och Svenska teatern i Helsingfors. 1904 startar hon sitt eget resande teatersällskap som hon driver fram till 1920. Hon arbetar med regi, scenografin och som skådespelare.
På de olika scenerna och folkparkerna runt om i Sverige samlar hon på sig en gedigen erfarenhet om vad som går hem hos publiken. Något hon senare ska ha stor nytta av i rollen som konstnärlig ledare på SF.
Hon dricker sig full, dansar med en flicka och ramlar av en bänk.
I början av 1920-talet ger hon sig in i filmens värld. Hon blir produktionsledare på Bonniers film. Men hon är även skådespelare. Snart nog regisserar hon egna filmer och blir därmed Sveriges första kvinnliga långfilmsregissör.
Karin är inte rädd för att skriva starka kvinnliga karaktärer med historier som har en tydlig feministisk prägel. I stumfilmen Flickan i frack (1926) är det Katja som tar plats. Hon är förbannad över orättvisan i att hennes bror får pengar till fina kläder, men inte hon. Vilket gör att hon tar hans frack och själv går på bal. Väl där nobbar hon alla männen. Hon dricker sig full, dansar med en flicka och ramlar av en bänk.
1933 får Karin anställning hos SF som konstnärlig ledare, producent och chef för filmproduktionen. Det är inga små titlar. Hon blir en framträdande makthavare inom svensk film och bidrar till SF:s storhetstid.
Vad är det som gör att hon senare faller i glömska?
Två saker kan ha bidragit. Filmbranschen var mansdominerad, och Karin hade inflytande. En kvinna med makt skaver och kanske passade hon aldrig riktigt in i bilden man ville ge av svensk filmhistoria?
Den andra saken som kan ha spelat in var att hon huvudsakligen arbetade med komedi. Hon visste vad publiken ville ha och gav dem det. Men det var samtidigt en genre med låg status.
Stil i P1 sände den 16 nov 2018 ett avsnitt om Hollywood-stjärnan Jean Harlow, som hade sina glansdagar under 30-talet. I det avsnittet pratar de även om Karin Svanström och hennes roll inom den svenska filmen. Lyssna på det här:
Kvinnokraft