#metoo, Sophie Sager, 1848

Kvinnokraft

Det Sagerska målet gick till historien som Sveriges första våldtäktsmål där gärningsmannen dömdes. Trots att det gått mer än 170 år slås man av vissa likheter idag. Vi träffade kriminologen Nina Rung och ställde frågan: Varför känner vi igen oss i ett våldtäktsmål från 1848?

 

 
Sophie Sager är född i Småland, dotter till en bruksförvaltare. Hon kommer till Stockholm som 21-åring.

Efter att hennes pappa dött och lämnat familjen utblottad har hon bott hos släktingar och på flickpension, arbetat som guvernant och sällskapsdam.

Men Stockholm lockar. Även om hon som kvinna är omyndig har en förändring skett. Från 1846 får kvinnor rätt att bedriva viss handel, och Sophie Sager tar chansen att resa till Stockholm för att öppna sin egen butik inom sömnad. Men ingenting blir som hon tänkt sig.

Sophie Sager
“Sagerska målet : utdrag ur Stockholms dagblad jemte förord och tillägg af Sophie Sager” 1848, Stadsmuseet i Stockholm.

Snart inser hon att hyresvärden driver en lönnkrog och bordell. Hon är förtvivlad. Var ska hon ta vägen?

Hon drar sig för att gå hem om kvällarna. Men att vara ute ensam som kvinna är inte lätt. Män tar för givet att hon går att köpa. De trakasserar och förföljer henne.

En kväll kommer en äldre man fram till henne. Han erbjuder ett boende hos en kvinna i huset där han bor och hon nappar på det. Något som hon snart kommer att ångra. Stallmästaren Möller, som han heter, misshandlar henne svårt och försöker våldta henne.

Men Sophie Sager lyckas fly och ta sig till en läkare. Han dokumenterar skadorna, och eftersom hon som kvinna är omyndig, hjälper han henne att anmäla. Ärendet går till domstol.

Sophie Sager måste försvara sitt beslut att flytta in i samma hus som Möller:

Döm sjelf om ni varit ett värnlöst fruntimmer ensam och utan kontanter och logis, om ni ej antagit detta tillbud, då något annat godt ej gafs?

Sophie Sager vinner målet och Möller döms till böter. Idag är det känt som Sveriges första våldtäktsmål där gärningsmannen fälls.

Det Sagerska målet blir mycket uppmärksammat i pressen och efteråt kommer det ut en skrift där Sophie Sager själv författar förord och tillägg.

Sagerska målet titel från 1848
“Sagerska målet : utdrag ur Stockholms dagblad jemte förord och tillägg af Sophie Sager” 1848, Stadsmuseet i Stockholm. 

Kanske var det erfarenheterna av att vara en ensam och utsatt kvinna som senare gjorde Sophie Sager till en fullfjädrad feminist?

Med inspiration av Fredrika Bremers emancipationsidéer skrev och föreläste Sophie Sager om kvinnans frigörelse. Hon trodde på utbildning och kvinnans rätt att röra sig fritt i samhället. Kanske såg hon en värld framför sig där kvinnor kunde hyra ett rum, ha ett arbete och självständigt liv, utan att män tog det som självklart att trakassera, köpa eller våldföra sig på henne.

Jag är den första kvinna, som i Sverige offentligen står upp för emancipationen, vilken än ej kunna vara så utbredd, som den i framtiden kommer att bli.

 
Kvinnokraft
close-icon